fredag 4 oktober 2013

Äppel Päppel........


Underbara röda äpplen, har Y och jag plockat idag !
på en vinglig stege har vi  stått o fyllt korg efter korg.
Maglemer heter dessa äpplen , fantastiskt goda, lite syrliga.

Dom grön-gula äpplena heter Stenkyrka och är en vinteräppel sort från Gotland, jag har två träd, men dom gav inte mycket frukt i år.
men dom passar utmärkt till att göra äppelkaka eller paj av.

I morgon skall jag göra en fantastiskt god äppel paj, med mycket smör o socker.
Denna är min favorit.

Det här behövs:

150g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
100g smör
2 1/3 dl strösocker
2 ägg
4-5 rårivna äpplen

Gör så här:

1/  Nyp ihop mjöl, salt o smör till en smuldeg o arbeta in vattnet. Lägg degen att vila en timme.

2/ sätt ugnen på 225 grader o ta fram en paj form. Kavla ut degen så gott det går på mjölat underlag och tryck ut den i formen. Ställ den i kylen en stund.
3/    Rör smör och socker till fyllningen, tillsätt äggen, ett i sänder och sist de grovrivna äpplena. Allt detta går att göra i en matberedare o går jätte fort.
4/       Slå fyllningen i pajen o grädda i ca 25 min. eller tills kakan fått färg.
Servera kakan med löst vispad grädde

Det skall va gött att leva, annars kan det kvitta !!

* Mirjam*






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar